Posalı Yiyecekler Nelerdir?

Posalı gıdalar ve posalı yiyecekler nelerdir? Posa, besinlerin mide-barsak sisteminde hazmedilemeyen selülozik kısımlarına denir. Yapılan araştırmalar posanın vücud için yararlı etkilere sahip olduğunu göstermektedir.

• Besinlerdeki posa çözünür ve çözünmez olarak 2 çeşittir. Çözünen posalar  dışkıya yumuşaklık, jel kıvamı ve hacim kazandırarak bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önlerler.    Çözünmeyen posalar ise bağırsak kaslarını harekete geçirir ve sindirilmeden atık maddelerin bağırsak içindeki hareketini sağlarlar.

• Posa, tam tahıllı ekmekler, kurubaklagiller, sebzeler, meyveler ve tahıllarda bulunur. Posalı besin alımı için kepekli ekmek, kabuklarıyla meyve yemek ve öğünlere sebze eklemek gerekir.

• Fasulye, nohut, bezelye, barbunya, mercimek, buğday ve yulaf kepeği, incir, çilek, ayva, kuru incir, kuru erik, kuru kayısı, marul, kereviz, karnabahar, brokoli, ıspanak, havuç, patates, şalgam posalı besinlerdir.

• Elma, arpa, yulaf, fasulye ve diğer baklagiller, sebze ve meyveler çözünen posalar,tam tahıllı besinler ise çözünmeyen posalar için iyi bir kaynaktır.

• Yetersiz posalı besin tüketiminin kabızlık, apandisit, basur, mide fıtığı, şeker hastalığı, damar sertliği, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Beslenmeyle yeteri kadar posa alımı kalınbağırsak kanseri riskini azaltır.

• Posalı besinler su çekme özelliğiyle mide içerisinde şişerek hacim yaratır ve tokluk hissi sağlarlar.

• Çözünülebilir posa içeren yulaf, arpa ve pirinç kabuğu gibi besinler, karaciğerdeki kolesterol sentezini azaltarak, LDL kolesterol düzeyinin azalmasına yardımcı olur.

• Posa besinler kolesterolden yapılmış safra kesesi asitlerinin bağırsaklardan atık maddesi olarak geçişine yardımcı olarak daha az miktarda kolesterolün vücut tarafından emilmesini sağlarlar.

• Posa bakımından zengin beslenmenin karaciğerde fazla enerjinin açığa çıkmamasına ve boş yere kullanılmasına engel olduğu bir araştırma tespitidir.

• Posanın kalın barsakta amonyağı bağlayıcı özelliği olduğu ve bu şekilde kan ve idrar amonyağını da düşürmektedir.

• Posaca zengin diyet safra taşı oluşumunu önleyici etki gösterir.

• Safra kesesinde fazla oranda kolesterol oluşu taş oluşumuna neden olur. Posaca  zengin yiyeceklerle beslenmede ince ve kalın barsakta büyük bir jel ağı meydana gelir. Bu da safra yağ asitleri ve yağların barsaktan geri emilmesini engelleyerek safra taşının meydana gelmesini  önlemiş olur.

• İnsüline bağımlı olmayan diyabet tedavisinde, yüksek posalı beslenme insülin gereksinimi azaltır ve dokuların insüline duyarlılığını artırır.

• Posalı besinler, kan şekerinin daha yavaş yükselmesinine neden olur.

• Posalı besinler kanser yapıcı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısaltır, bağırsak duvarı ile temasını azaltır, bağırsak pH’sını değiştirerek, bakterilerin bu tür maddeleri üretmesini engeller.

• Posalı besinler dışkıyı yumuşatıcı özelliğiyle kabızlık ve basur gibi proplemlerde  yararlıdır.

• Meyvelerin posalı yenmesi doğal diş temizleyici görevi yapar ve diş taşlarının oluşumunu önler.

• Posalı yiyecekler düzenli yenildiğinde, vücudu zararlı maddelerden temizlemeye yardım eder.

• Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmasına göre, kişinin günlük lifli besin ihtiyacı 30 gramı buluyor.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Posalı Yiyecekler Nelerdir?” üzerine 8 yorum

  1. ben nim mide sorun var mide hapı kulanıyorum ama bazen dışkıda tam emilmemiş yiyecekler çıkıyor genelde sebze normalmi birde çok gaz yapıyor bağırsaklar sürekli ötüyor

  2. merhaba .Benim annemde mide ülseri teşhisi koyuldu. doktor ilaç verdi.ançak bazı şeyleri yememesi lazım . örneğin asit içerikli şeyler yememesi lazım ama burdaki posalı bazı bitkilerde asitli . diyeceğim şu ; bunları hiç yememesimi lazım yoksa az miktardamı yemesi lazım ?

  3. kemikleri güclendirlimesi icin,asiri posali yiyeceklerden sakinin diye bir yazi okudum bir sitede,kemiklerle ilgili bilgi.benim kizim 5 yasinda müsli yi cok tüketior sütle tabiki.bilgi verirseniz cok sevinirim kafam karisti simdi.tesekkürler

  4. Burada önerilen tüm lifli yani posalı gıdaları tükettiğim halde hala bağırsak sorunlarım devam ediyor sanırım başka bir nedeni olmalı…

  5. 2 yaşında oğlum var reflü tehşisi kondu?endoskopi çekilmeden bu teşis doğrumudur (film ve ultrason sonuçları var). sadece posalı yiyeceklerle günlük besin ihtiyacı karşılanabilirmi şimdiden teşekkürler iyiy çalışmalar

  6. kolonoskopi ve endoskopi yaptıracağımdan posalı yiyecekler yememem tavsiye edildi bana daha açık bir şekilde bildirirseniz memnun olurum.

  7. gerçekten çok güzel bilgi verdiniz çok t.ederim ..daha bilgilerinizi beklerim…

Yorum yapın

css.php