Kabızlık tedavisi ve şifalı bitkiler kabızlık.Keten Tohumu: Keten tohumu kronik kabızlık çözümü için kullanılabilecek doğal bir alternatiftir. Bilindiği üzere kabızlık için kullanılan ilaçlar yararlı olmakla birlikte sürekli kullanılmaları durumunda bağırsakları tahriş edici ve minerallerin azalmasına yol açıcı gibi etkileri de bulunmaktadır.
Sabah ve akşamleyin 1-2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu bol suyla yutulur daha sonrada 1-2 bardak su içilir. Bağırsaklara ulaştığında genişlemeye başlayan keten tohumu bağırsakları uyarır ve uyarılan bağırsaklar dışkılama işlemine başlar. Keten tohumunun müshil etkisi mekaniktir.
Yararlı etkisi olan keten tohumu sarı keten tohumudur. Bazı yerlerde kuş yemi olarak kullanılan keten tohumu da satılmaktadır. Bu sebebten dolayı kullanılan ürünün gerçekleğinden emin olmak gerekir.
Hazır olarak satılan Keten tohumu alınmamalıdır. Keten tohumu kullanılacağı zaman öğütülüp tüketilmelidir.
Keten tohumu sağlıklı koşullarda saklanmalı ve kullanılmalıdır. Çabuk bozulmaya yatkın olması nedeniyle yanlış kullanımı sağlık açısından olumsuz etkilere neden olur.
Kabıza Ne İyi Gelir?
Lif: Çözünmez lif dışkıyı yumuşatır ve hacimlendirerek bağırsak boyunca daha çabuk kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Günlük 20 ila 30 gr lif alımı tavsiye edilmektedir. Şişkinliği önlemek için lifin yavaş yavaş alınması gerekir. Eğer az oranda lif alınıyorsa bir günde 30 gr lif alınması sağlıklı olmayabilir. Şayet bağırsak düzensizliği sorunu varsa diyete lif eklenmeden önce doktora danışmak daha doğru olur.
Karnıyarık Otu (Psyllium Seed): Öğütülmüş karnıyarık otu hassas bağırsak sendromu ve kronik kabızlık proplemi için kullanılan bitkisel bir yardımcıdır. Karnıyarık otu nadiren de olsa bazı hassas kişilerde alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Farklı yiyeceklere alerjisi olanlar kullanmadan önce doktora danışması önerilmektedir.
Karnıyarık otu suda şişerek dışkının kolay atılmasını sağlayıcı etki gösterir. Bağırsakları tahriş etmeden temizlemeye yardım eder.
Psyllium Asya’nın, Akdeniz’in ve Kuzey Afrika’nın belirli bölgelerindeki, Plantago Ovata bitkisinin ezilmiş tohumlarından elde edilir. Çözünür lif anlamında oldukça zengin olan psyllium bitkisi geleneksel olarak kabızlık tedavisinde kullanılır. Ayrıca dışkıyı yumuşatmaya ve hemoroid ile ilgili ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Suyla birleştirildiğinde, şişerek hacimlenir ve bağırsakların, sindirim sistemi yoluyla dışkı geçişini hızlandırmasına neden olur. Psyllium’un plasebo ile karşılaştırılması üzerine, 283 denek üzerinde yapılan 3 deneyin, 2011 değerlendirmesinde, (yaklaşık günde 10 gr.) oldukça olumlu sonuçlar tespit edilmiştir.
Probiyotikler: Probiyotikler bağırsak çalışması ve bağırsak doğal florasının korunmasında yararlıdır. Kabızlığın önlenmesi ve kabızlığın giderilmesinde kullanılmaktadır. Bu besinlere alerjisi olanlar ve kolit sorunu olanlar kullanmamalıdır.
Probiyotik yoğurtların en önemli yararı bağırsak tembelliğine ve kabızlık proplemlerine iyi gelmesidir. Bazı araştırmalar düzenli olarak yenilen probiyotik yoğurdun, kalın ve ince bağırsakta birçok proplemi giderdiği ve hastalıkları önlemede yardımcı olduğunu göstermektedir.
Probiyotik yoğurt tüketildiğinde vücuda giren bakteriler, emilmeden bağırsaklara kadar gelir burada yerleşir ve etkisini göstermeye başlar. En az 15 gün yenildiğinde şişkinliği, kabızlığı, sindirim sorunlarını ve bağırsak enfeksiyonlarını önleyici etki gösterebilir.
İçerisindeki probiyotik bakterilerin ölmemesi için yoğurdun sıcak yemeklerle beraber yenmemesi gerekir. Bekletildiği zaman tüm etkisini yitirdiği için paket açıldıktan hemen sonra yenmelidir.
Sinameki: Kabızlık için kullanılan bir başka bitki sinamekidir. Sinemakinin (Foliüm Sennae) müshil etkisi içeriğindeki antrachinon türevleri (rhein, aloe emodin) ve bazı glikozitler (sennosid A ve B) den kaynaklanmaktadır.
Sinameki yaprağı kabızlık sorununda kısa süreli olarak kullanılır. En fazla 10 gün kullanılmalıdır. Aksi takdirde bağırsakları tahriş edebilir.
Haşlama ve demleme şekilinde kullanılır. Sinameki kaynatılacak olursa ve sıcak içilecek olursa dışkılama şiddetli ishal şeklinde gerçekleşir.
Sinameki çayı bağırsakları çalıştıran bir çay olmasına rağmen uzun müddet tek başına ve fazla miktarda kullanımı bağırsaklarda sorunlara neden olabilir.
Tek olarak içilen sinameki çayı gaz ve karın ağrısı yapabilir. Bu yüzden sinamekiyi tek olarak değil rezeneyle içmenin daha doğru olacağı belirtilmektedir.
Kolit ve spastik kabızlıkta kullanımı uygun değildir.
Düşüğe neden olma riski olduğundan dolayı hamileleler sinameki kullanılmamalıdır.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Kabızlık çeken herkese etkili olabilecek bir yöntemi söylemek istedim.Klozette oturarak tuvalet bağırsakta tembellik yapıyor,bağırsak yolunu kapatıyor.Bunun için otururken ayağınızın altına koyucağınız küçük bir tabure (20cm) daha rahat dışkılamaya yarıyor.Ne kullanırsanız kullanın bağırsak tembelliği olan kişilerde sıkça bu sorun yaşanıyor bu şekilde ayakları yükseltmenin baya faydası oluyor.Sulu ve lifli gıdalar tüketmeyede dikkat edin tabi.
Slm ben 3 aydir dogum yapmisim 3 aydirda kabizlik sorunum var ve hemoroidim de var wc cikmaya korkuyorum bebegimi emziriyorum ina yan etki yapmayacak bitki onerin ne olur cok kotu durumdayim sinemaki kabizlik surubu zeytinyagi fayda etmedi ;( ;(
Ben 3 aydir dogum yapmisim 3 aydandirda cok kotu kabizlik cekiyorum sinemakide denedim zeytin yagida kabizlik surubuda fayda etmedi hemoroit sorunumda var korkuyorum wc cikmaya ne yapmaliyim bebegimide emziriyorum yan etki olmayacak bir bitki onerin ne olur ;(
Arlladaşlar herkezde aynı töntem geçerli değil malesef.AMA KETEN TOHUMU ÇOK İYİ DİYORLAR.
KABIZLIKTAN KURTULMAK İSTEYENLERE;
Bende aynı sorunu yaşıyorum daha 11 yaşındayım 4 yıldır bu sorunu yaşıyorum.Her yıl 1 kere oluyordum.ve şuanda’da kabızlık sorunu çekiyorum 4.cü gün oldu.Ne kadar bekletirseniz o kadar kurur bu yüzden hergün işte yapın bilmem ne diyorlar o kadar bekletirsek canımız çok yanar.Sinameki otunu tavsiye etmem bırakırsanız kabızlıktan daha kötü bir kabızlık yaşarsınız.Bende orucumu açıp zeytinyağı içeceğim ve keten tohumunu deneyeceğim.Annem keten tohumunu denemiş ama tadı kötüymüş.Ama yünede dayanmanız gerek çok yumuşacık ediyormuş.Dubalac bağırsak düzenleyici 1 gün etkisi sürüyor sonra dahada işe yaramıyor arkadaşlar.Sizi ümitsizliğe düşürmek istemem fakat ne kadar bekletirseniz o kadar acır.ALLAH herkeze sabır versin.Ve birdaha yaşatmasın.Ve ıkınmak çok zararlıymış.Ameliyatlar var fakat işe yaramazsa kendiniz yapmak zorundasınız malesef 🙁 o yüzden bolca zeytin yağı ve gerekli miktarda keten tohumu yiyin ayriyetten gece inciri suda bekletin sabah inciri yiyin ardından suyunu için.Bol su için spor yapın.MALESEF HERKEZDE AYNI SONUCU VEMEYEBİLİR. ÇÜNKÜ HERKEZ FARKLI ARTIK IKINMALISINIZ BİRLEY YAPAMAZSANIZ 🙁