Vertigo bir hastalık değil, altta yatan bir hastalığın belirtisidir. Hastanın kendi vücudunun ya da çevrenin etrafında gerçekten dönmekte olduğunu sanmasıyla gelişen bir tablodur, kişi kendini boşlukta gibi hisseder. Bu şekilde dönme hissi olmadan görülen vertigo ise yalancı vertigo (dizzness) olarak adlandırılır.
• Gastrodia Elata
Gastrodia elata, vertigonun tedavisinde geleneksel Çin tıbbında kullanılan bir bitkidir. Vertigoya yönelik tedavi için gastrodin (gastrodia bitkisinden üretilen ekstre) enjeksiyonu kullanılan klinik deneylerin bir analizine göre, bu tedavi etkilidir ve bulantı için alınan prometazin ilacıyla verildiğinde akut acil vertigoyu rahatlatabilir. (Xu 2013)
• Ginkgo Biloba Ektresi
İtalya’daki Sassari Üniversitesi’nde yapılan çalışmada günde iki kez 80 mg alınan ginkgo biloba ektresi hastaların baş dönmesi % 65 azalmıştır. (Cesarani A et al 1998). Polonya’daki araştırmacılar vestibüler reseptör bozukluğunun yol açtığı vertigo’nun ginkgo ekstresi ile azaltılabileceğini tesbit etmişlerdir. Günde iki defa 120 mg ginkgo ekstresi alan 45 hastanın neredeyse tümü, vestibüler lezyonları telafi etme ve daha az sayıda vertigo atakları yaşadı. (Orendorz-Fraczkowska K et al 2002). Periferik vertigosu olan 160 kişinin katıldığı 12 hafta süren çalışmada, günlük alınan 240 mg ginkgo biloba ektresi, vertigo için kullanılan bir ilaç olan betahistinin’den (günlük doz 32 mg) daha etkili ve daha iyi tolere edildiği tesbit edilmiştir. (Sokolova 2014). EGb761 Dr Willmar Schwarbe Group tarafından ginkgo biloba yapraklarından üretilen standardize edilmiş ekstredir. Deneysel çalışmalarda genellikle EGb 761 kullanılmıştır.
• Vertigoheel
Vertigoheel (Biologische Heilmittel Heel GmbH, Baden-Baden, Germany), vertigo tedavisine yönelik kullanılan homeopatik bir ilaçtır. Bir çalışmada vertigo sorunu yaşayan hastalar 14 gün süresince Vertigoheel almış ve hastaların % 57.5’i düzelme bildirmiştir. (Claussen 1984). 14’ü vertebrobaziler arteriyel yetmezlik, 8’i meniere hastalığı, 5’i travmatik kökenli vertigo ve 4’ü nöronit vestibularis hastası olan 31 kişi Vertigoheel’le tedavi edildi. Yazarlar, Vertigoheel’le tedavi edilenlerin çoğunda klinik semptomların gerilemesini tesbit etmişlerdir. Vertigoheel, vertigo için kullanılan ilaç betahistin ve ginkgo biloba ektresiyle, karşılaştırılmış ve onlarla kıyaslanabilir etkinlige sahip olduğu tesbit edilmiştir. (Issing 2005; Schneider 2005). “Journal of Alternative and Complementary Medicine“‘de 2005 yılında bildirilen klinik çalışmada, Vertigoheel’in 87 hastada ateroskleroz ile bağlantılı vertigo semptomlarını iyileştirdiği tesbit edilmiştir. Yine 2005’de yayınlanan 1388 hastayı içeren bir meta-analiz, vertigosu olanlar için homeopatik ilaç Vertigoheel’in etkinliğini desteklemektedir.
• Koenzim Q10
Vücudun doğal olarak ürettiği bir antioksidan olan Koenzim Q10 oranı yaşlandıkça azalır. Et ve balık gibi besinlerde de bulunmasına rağmen vücuttaki CoQ10’u önemli ölçüde artırmak diyet kaynakları yeterli değildir. Takviye şeklinde CoQ10 kapsül, tablet ve IV olarak kullanılır. CoQ10’un vertigo için etkili olduğu gösterilmiştir. Ayrıca iç kulak yapılarını koruduğu ve vertigoya neden olabilen vestibüler bozuklukları önlediği düşünülmektedir (Someya 2009; Iwasaki 2015). Çok merkezli klinik çalışmada konjestif kalp yetmezliği olan 2664 hastanın %73’ünde, 3 ay süren tedaviden sonra vertigo insidansında azalma olmuştur. Hastalar günlük doz olarak 50 ila 150 mg Coenzyme Q10 kullanımıştır. (Baggio E et al 1994).
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.