Ruşeym, buğday tanesinin yenebilir bir bölümüdür. Son derece zengin besin içeriği nedeniyle, insanlar için değerlidir. Ekşimeyi önlemek için, buğday işleme süreci sırasında çıkarılır, bu yüzden bir kişinin günlük beslenme diyetine eklemek kolaydır. Buğday tanesinde, kepek, ruşeym (öz) ve endosperm olmak üzere üç bölüm bulunur. Buğday kepeği, lifli dış tabakasıdır. Ruşeym, temel yağ ve vitaminlerin ana kaynağıdır. Kepek ve tohum arasındaki tabaka ise, endospermdir. Bu nişastalı kısım esas kısmı oluşturur ve buğday tanesinin beyaz un elde edibilmek için kullanıldığı tek bölümdür. Endosperm tüm karbonhidratı sağlarken, ruşeym, buğday çekirdeğinin tüm önemli beslenme içeriklerine sahiptir.
Ruşeym mükemmel bir lif kaynağıdır. 115 gr. ruşeym bir insanın ortalama günlük lif gereksiniminin %60’ını kapsar.Yeterli lif alınımı kalp hastalıkları riskini azaltmak anlamına gelir. Lif aynı zamanda vücudun toksinleri atmasına yardımcı olur, kolon kanseri gibi sindirim sorunlarına engel olur.
Buğday tanesindeki potasyum ve magnezyum, sağlıklı kalp atışı, kan basıncı, sinir ve kas fonksiyonları üzerinde önemli bir rol oynar. Serbest radikal hasarına karşı hücreyi koruyan bir takım antioksidanlara sahip olan riboflavin ise, vücudun amino asit ve yağları işlemesine yardımcıdır. Bu enerji için önemlidir çünkü, karbonhidratları, vücudun kullanacağı basit şekerlere dönüşme ile ilgilidir. Çinko, hücre gelişimi, bağışıklık sistemi, sağlıklı saç, cilt ve tırnağı desteklerken, güçlü kemikler için de kalsiyum gerekir.
Buğday yağı, doğada bulunan en önemli E vitamini kaynağı olmakla ünlüdür. Bu vitamin, vücudu serbest radikallere karşı korur ve erken yaşlanma, kanser ve kalp hastalıklarına karşı savaşabilmek için önemli bir silahtır. E vitamininin yararlarını ortaya koyan bir çok çalışma, vitaminin sentetik versiyonları yerine buğday yağı ilgili de yapılmıştır. Buğday yağındaki E vitamini, güçlü antioksidan koruması için selenyum ve çinko ile birlikte çalışır.
Linoleik asit, oleik, palmitik ve stearik yağlı asitler, buğday yağı içinde mevcut olan temel yağlı asitlerdir. Bu uçucu yağlar vücut tarafından üretilemezler. Sağlıklı hücre büyümesi ve yenilenmesi, bağışıklık ve sinir sisteminin gelişimi gibi konularda aktif rol oynadığından, haricen alınmalıdır.
Buğday yağı oktakosanol denilen uzun zincirli doymuş primer alkol bakımından, özellikle yüksektir. Bu bileşik, için 1960 yılında bazı sporcular tarafından, performanslarını arttırdığı ile ilgili rapor edilmiştir. Oktakozanol’un , özellikle sporcuların dayanıklılık ve kas gücünü arttırdığına inanılmaktadır. Uygunluğu veya atletik performansı arttırdığı yönündeki yararlı etkileri konusunda pek fazla bilimsel kanıt olmamasına rağmen, bazı çalışmalar, oktakosanol ve polikozanol’un, reaksiyon zamanında hafif iyileşmeye neden olduğunu göstermiştir.
Ruşeym Bozulur mu?
Buğday tanesinin içindeki hassas yağlar sebebiyle, buzdolabına konmamış süt gibi bozulma riski taşır. Bu yüzden mağazalardan alınan buğday tohumu hali hazırda ekşime gösterir. Ekşime, içeriğindeki sıvı ve katı yağların havaya maruz kalması sonucu bozulma ölçüsüdür. Bu oksidasyon formu, uçucu moleküller ürettiğinden, yiyeceğin içindeki besinleri yokedebilir. E vitamini de dahil olmak üzere, buğdaydaki doğal antioksidanlar, oksidasyon sürecini yavaşlatırlar. Taze un, daha çok besin, daha az oksidasyon içerir; oda sıcaklığında bir hafta saklanan bugday unu, önemli ölçüde, vitamin ve besin değerini kaybetmiştir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.