Taurin Nedir ve Ne İşe Yarar?

Taurin beyinde, kemiklerde, kalp kasında ve kan hücrelerinde yüksek oranda bulunur. Beyin ve sinir sistemindeki kalsiyum ve potasyum dengesinin düzenlenmesinde rol oynar. Sistein ile beraber prematür çocuklar için esansiyel amino asittir

Taurin Nedir?

Taurin (2-aminoethanesulfonic), insan vücudunda da doğal olarak üretilen sülfür türevi bir bir aminoasittir. İlk kez 1827 de biliminsanları Friedrich Tiedermann ve Leopold Gmelin tarafından boğanın safrasından elde edilmiştir. Taurin kelimesi yunanca “taurus” (boğa) kelimesinden türemiştir. A vitamini, B6 vitamini, çinko, metionin ve sistein amino asitlerinin eksikliği vücudun yeteri kadar taurin üretememesine neden olabilir.

Hangi Besinlerde Bulunur?

Yumurta, süt ürünleri, kırmızı et, balık, kalamar ve istiridye gibi besinler taurin içerir.

Faydaları Neler?

Taurin iskelet kaslarının düzgün işleyişi, sinir sistemi ve kalp fonksiyonu için önemlidir. Kan içinde su ve mineral tuzlarının seviyesini düzenler. Araştırmalar taurinin kalp kasının kasılma gücünü artırdığını ve kalp yetmezliğini önleyici etkisinin olduğunu göstermektedir.

Japanese Circulation Journal” Ocak 1992 sayısında yayınlanan bir çalışmada konjestif kalp yetmezliği olan 17 kişi üzerinde oral taurin desteğinin etkileri incelenmiştir. “Osaka University Medical School” araştırmacıları altı hafta boyunca alınan günlük 3 gr taurin dozunun ventrikül fonksiyon üzerinde önemli bir tedavi etkisi olduğunu tespit etmişerdir. Diğer bir çalışmada ise günde 2 kez 2 g olarak alınan taurinin 24 konjestif kalp yetmezliği hastalarının 19’unda etkili olduğu saptanmıştır.

Journal of Cardiology‘un Mayıs 2011 sayısında rapor edilen bir çalışmaya göre taurin kalp yetmezliği belirtilerini azaltır ve kalp yetmezliği olan hastalarda egzersiz kapasitesini artırır. Çalışmada, yaş ortalaması 60 olan ve kalp yetmezliği hastalığı bulunan kişiler 2 hafta boyunca günde 3 kez 500 mg taurin kullanmıştır. Egzersiz süresi ve mesafesi taurin almayan gruba göre, taurin verilen grupta önemli ölçüde artmıştır.

2009 yılında “Experimental Medicine and Biology” adlı dergide yayınlanan çalışmada 22 sağlıklı orta yaşlı kadın günlük doz olarak 3 gram taurin almış ve dört hafta sonra yapılan kan testlerinde homosistein düzeylerinde belirgin bir azalma tespit edilmiştir.

Güçlü bir antioksidan etkisi olan taurin özellikle yüksek miktarda gözün retina kısmında bulunur. Normal retina yapısı ve fonksiyonu korur ve makula dejenerasyona karşı koruma sağlar. Taurin eksikliği göz hastalığı olan retinit pigmentosa bağlantılı olmuştur ve fotoreseptör hücrelerinin dejenere olmasına yol açabilir.

Taurin genellikle atletik ve zihinsel performansını artırmak için enerji içeceklerinde kafein ile kombine edilir. “Psychopharmacology” dergisinin Kasım 2001 sayısında kafein ile kombine edilen taurin’in zihinsel performans üzerinde etkilerinin incelendiği plasebo-kontrollü bir çalışma yayınlanmıştır. Plasebo grubuyla karşılaştırıldığında kafein-taurin kullanan grupta dikkat, sözel akıl yürütme ve tepki süresinin uzadığı görülmüştür.

TGF-beta2 saç dökülmesi ve fibrozis ile sonuçlanan saç foliküllerinin içindeki hücrelerin ölümüne yol açan bir proteindir. TGF-beta2’i bastırıcı etkisi sayesinde taurin saç köklerinin hasar görmesini önleyebilir. “International Journal of Cosmetic Science,” adlı dergide 2006 yılında yayınlanan bir in vitro deney taurinin TGF-beta2’i engelleyici etkisini göstermiştir. Inneov adlı şirket, kadınlarda ve erkeklerde saç dökülmesi ile mücadele için  taurin, omega 3 yağ asitleri ve resveratrol içeren bir ürün üretmiştir. Saç seyrelmesi olan 36 kadın üzerinde Inneov tarafından gerçekleştirilen bir deneyde, 7 hafta içinde düzelme görüldüğü belirtilmiştir.

Zararları ve Yan Etkileri Var mı?

Taurin kullanımı genellikle güvenli kabul edilir. MayoClinic’den Katherine Zeratsky’a göre günlük 3000 mg’lık doz güvenlidir ve fazla alındığında böbrekler tarafından vücuttan atılır. Konjestif kalp yetmezliği için öngörülen günlük doz doktor gözetiminde üç kez alınan 2 g.’dır. “Langone Medical Center” günde 3 kez alınan 2 gr’lık dozun araştırmalarda kullanıldığını belirtmiştir. “University of Maryland Medical Center” ise günde 2 kez alınan 1000 mg’lık taurinin kalp ve akciğer sorunlarının gelişme riskini azaltacağını; kalp sağlığı ve işleyişini geliştirebileceğini ifade etmiştir. Herhangi bir rahatsızlık nedeniyle ilaç tedavisi görenler ise doktoruna danışmadan kullanmamalıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Taurin Nedir ve Ne İşe Yarar?” üzerine 6 yorum

  1. 2006 da yayınlanan international jounal of cosmetic science dergisindeki taurine ve tgf beta 2 ilişkisi ile ilgili olan makaleye pubmedten ulaşamadım. nasıl ulaşabilirim linkini eklerseniz sevinirim.

  2. Dunyanin en iyi besin takviyeleri olan kyani sunrise ozellikle 1200 mg taurin icerir bunun yaninda bircok faydali vitamin ve minarel de mevcuttur sunsetimiz omega 3 yagimiz ise 2015 yilinda monde selection tarafindan dunyanin en iyi odullerine verilen grand gold odulune sahiptir karsilastirma yapmaniz icin caykur beyaz cay 2016 da ayni odulu almistir bilgi icin 0541 8315862 serhatkurnaz.kyani.net

  3. Merhaba öncelikle bilgi çok güzel düzenli elinize sağlık, bide bir sorum var kafein+taurin reflekslerr zararlı mı anlamadım anlatır mısınız

  4. Enerji içeceklerinde de bulunur. Amway’in enerji içeceği XS’de 800 mg Taurin vardır.

Yorum yapın

css.php