Chaga Mantarı Nedir?

Chaga Mantarı Nedir ve Ne İşe Yarar? Chaga (inonotus obliquus) , huş ağaçları üzerinde yetişen, içi açık kahverengi, dış yüzü yaralı gözüken ve yanmış kömürü andıran odunsu bir mantar türüdür. Kanada, Japonya ve Kuzey İskandinavya’nın belirli bölgelerindeki beyaz huş ağaçlarında da belirse de, esas memleketi Rusya’dır. Buradaki en nitelikli örnekleri Sibirya’nın siyah huş ağaçlarından geldiği kabul edilir.

Chaga mantarı, besinleri ve fitokimyasalları absorbe ettiği ağaç ile birlikte 5-7 yıl arası yaşar. Chaga çiçeği olgunlaştığı zaman ormanda, toprağa düşer. Genellikle ev sahibi ağaç, 20 yıllık döngüyü tamamlayarak ölür. Tüm tıbbi mantarlar gibi, Chaga’da da beta glukan, ve mantara güçlü bağışıklık sistemi destekleyici içerikleri veren lineer olmayan kompleks polisakkaritler vardır.

Araştırmalar

Inonotus Obliquus’un miselial endo-polisakkaritleri; bağışıklık karşılık düzenleyici adayı olarak tanımlanmış, ve endo-polisakkaritlerin anti-kanser etkisinin doğrudan tümöresidal değil, daha çok bağışıklık canlandırıcı olduğuna inanılmıştır.

Batı dünyası, Chaga’dan bütünüyle habersizdi ta ki,  Nobel ödülü sahibi Rus yazar Alexandr Solzhenitsyn, “Cancer Ward” adlı kitabında, Chaga’nın yardımı ile kanseri yenen kahramanından söz edinceye dek… Solzhenitsyn’in de kanser hastası olduğu bilindiğinden, kitabın bir otobiyografi olduğu düşünülmüştür.

Bağışıklık sistemini uyarıcı ve anti-tümör aktivitesi ile ünlü olan Chaga’nın kansere karşı kullanımı, 1955 yılında Moskova’da, Medical Academy of Science tarafından onaylanmıştır.

Chaga, maitake ve shiitake gibi diğer tıbbi mantarlarda bulunan ve ağız yoluyla alınabilen bağışıklık uyarıcı fitokimyasalların tüm spektrumunu içermektedir. 1957 yılında Polonya’da 48 hastanın katıldığı klinik deneyde, chaga ile beslenen 10 hastada tümör küçülmesi, ağrıda azalma, kanama yoğunluğu ve sıklığında düşüş, daha kaliteli uyku, iştah ve iyileşme hissi gözlemlenmiştir.

Tıbbi çalışmalar, chaga’nın anti-tümör ajanı olarak etkili olduğunu göstermiştir. 1958 yılında, Finlandiya ve Rusya’daki çalışmalar; bu mantarın bazı kanserler, hipertansiyon ve diyabette pozitif etkiye sahip olduğunu göstermiştir.

Muhtemelen, Chaga’nın kullanımı ile ilgili en iyi bilinen Batılı araştırma; Finlandiya’da University of Helsinki, School of Pharmacology’den Dr. Kirsti Kahlos ve ekibi tarafından gerçekleştirilmiştir. Dr. Kahlos ve ekibi, Lanosterol bağlantılı triterpenlerin bağışıklık sistemi düzenleyici etkinliğinin grip aşısı ve anti-tümör uygulamalarını doğrulayan çalışmalar yürütmüşlerdir.

2005 yılında Chaga, insan keratinosit hücre dizisindeki DNA oksidatif hasarına karşı koruma potansiyeli üzerine değerlendirildi. Çalışma polifenolik ekstrenin bu hücreleri hidrojen peroksit kaynaklı oksidatif strese karşı koruduğunu göstermiştir. Kore’deki araştırmacılar, chaga ekstresi ile tedavi edilen hücrelerin, DNA hasarı ile ilgili, bir oksidan ile karşılaştığında %40 daha dayanıklı olduğunu görmüşlerdir.

Ocak 2008 tarihinde yapılan bir hakemli çalışma, “Chaga mantarının, insan hepatoma HepG2 hücrelerinde, G0/G1 arest ve apostozise neden olduğunu” duyurdu. Çalışma, “Chaga mantarı hepatoma tedavisinde bir anti kanser ajanı olarak yeni bir tedavi olasılığıdır.” şeklinde bitirildi.

Aktif bileşenlerin, betulinik asit, steroller ve polisakkaritler gibi triterpen kombinasyonu olduğu düşünülmektedir. Bazı çalışmalarda, chaga, sağlıklı hücrelere dokunmadan tümör hücreleri üzerinde apoptozise neden olmuştur. Bir çok tıbbi mantar gibi chaga da, bağışıklık düzenleyici aktivitelere sahip beta glukan bakımından zengindir. Beta glukanlar, komplemen reseptör 3’e bağlanarak, bağışıklık hücrelerinin, kanser hücrelerinin “kendilerinden olmadığını” anlamalarına izin verir.

Betulinik Asit

Chaga’nın etkilerine dair araştırmalar, yaygın halk kullanımını temel alarak yapılmaktadır. Huş ağacının kabuklarından elde edilen Betulin ya da betulinik asitin anti-kanser içerikleri üzerinde, şimdilerde kemoterapötik ajan kullanımı için çalışmalar yapılmaktadır. Chaga, yenebilecek şekilde, yüklü miktarlarda betulinik asit içermektedir. Aynı zamanda, bağışıklık canlandırıcı fitokimyasalların tüm spektrumuna sahiptir.

Betulinik asit, farklı kanser hücre dizilerinde mitokondriyal apoptosise yol açtığını ve hücre replikasyonunda, DNA iplikçiklerinin bükülmesi ve açılması için gerekli olan topoisomerase enzimini inhibe ettiğini göstermiştir. Aynı zamanda, anti-retroviral, anti-parazitik, ve anti-enflamatuar içeriklere da sahiptir. Son zamanlarda, US National Cancer Institute’nin bir programı olan “Rapid Access to Intervention Development program” tarafından anti-kanser ajanı olarak geliştirilmekte ve ökse otunun anti-kanser aksiyonuna büyük katkı sağlamaktadır.

Betulinik asit üzerine yapılan In vitro çalışmalar, farklı çeşitteki kanser hücrelerine karşı son derece etkili olduğunu göstermiştir: insan melanoması, nöroektodermal ve malign beyin tümörleri, yumurtalık kanseri, insan lösemi HL-60 hücreleri ve malign kafa ve boyun skuamöz hücreli kanserler, tedavilere dirençli ve dayanıklı tümörler. Bununla birlikte, göğüs kanseri, kolon kanseri, küçük hücre akciğer kanseri ve renal hücre kanseri, T-hücresi lösemi hücreleri gibi epitel tümörler üzerinde ise hiçbir etkiye sahip olmadığı görülmüştür.

Betülinik asitin yanı sıra, chaga, HIV ve AIDS hastalarının bağışıklık sistemlerini güçlendirmelerine yararı dokunabilecek bir çok fitokimyasallar, flavinoidler, fenoller içermektedir. Betulinik asit etkili bir, anti-enflamatuar, anti-malaryal ve hatta anti-HIV kimyasal olduğunu göstermiştir. Japon araştırmacılar, Chaga’nın anti-viral aktivite sergileyerek HIV replikasyonuna karşı durabileceğini de göstermişlerdir.

Yan Etkileri Var mı?

Eğer reçeteli ilaç kullanıyorsanız, özellikle antikoagulan ve hipoglisemik kullanıyorsanız, chaga mantarlarını almadan önce mutlaka doktorunuza danışınız

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Chaga Mantarı Nedir?” üzerine 3 yorum

  1. Bu huş mantarınını merden nasıl temin edebiliriz.

  2. Chaga mantarının prostata faydası olduğunu duydum gerçekten öyle ise nerden tenin edebilirim günlük doz nedir saygılar.

  3. SAYIN BESLENME DESTEĞİ YETKİLİLERİ CHAGA MANTARI HAKIINDA SİTENİZDEN EDİNDİĞİM VE DİĞER KAYNAKLARDAN EDİNDİĞİM BİLGİLERE GÖRE BU MANTARIN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEYEN YARARLARINI ÖĞRENMİŞ BULUNMAKTAYIM.BENİM SORUNUM HEM KORUNMAK VEDE ŞUANKAKİ RAHATSIZLIĞIM İÇİN İLGİMİ ÇEKTİ .YÜKSEK TANSİYON VE PROSTAT RAHATSIZLIĞIM VAR. AYRICA KANSERDEN KORUNMAK AMAÇLI DA KULLANMAK İLGİMİ ÇEKTİ.BU KONUDA BENİ BİLGİLENDİRİRSENİZ VEDE BU ÜRÜNÜ NASIL TEMİN EDECEĞİM HUSUSUNDA BİLGİ VERİRSENİZ MEMNUN OLACAĞIM.SAYGILARIMLA.

Yorum yapın

css.php