Feverfew ve Migren

Migrene İyi Gelen Bitkiler. Feverfew Nedir? Feverfew (Tanacetum parthenium) ya da diğer adıyla gümüşdüğme bitkisi, papatya ailesinin bir üyesidir. Tespit edilmiş temel bileşiği, seskiterpen laktonlardan biri olan partenolid’dir. Feverfew’in içeriğinde, özellikle apigenin ve luteolin gibi flavonoid glikosidler de vardır. 1970’den beri kapsamlı bir çalışma sonucu, belli tiplerdeki migren ağrısı ve romatizma tedavisindeki özel yararları ile, tıbbi bir bitki olduğunu kanıtlayarak, haklı ününü kazanmıştır. Son 15 yılda yapılan farmakolojik, kimyasal ve klinik çalışmalar, migren tedavisinde önemini, Health Canada’nın önderliğiyle,  Natural Health Product monografı yayınlayarak, onaylamıştır.

Feverfew ve Migren

Feverfew ekstresi, migren nöbetlerini önlemede kullanılan bitkisel bir ilaçtır. Feverfew’in temel bileşeni partenolid, kan damarlarının kasılması ve iltihaplanmasına yol açan serotonin, histamin ve diğer enflamatuar maddelerin salınımını baskılamasıyla bilinmektedir. Migren ağrılarını hafifleten madde olan partenolid, aynı zamanda tüm vücutta ağrı ve enflamasyonu da dindirir. Sonuç günde bir adet aspirin almakla benzerlik gösterse de, aspirinin yan etkilerine sahip değildir. 1980’li yıllarda İngiltere’de yapılan çalışmalar, kuru yaprak kapsülleri şeklinde alınan feverfew’in, uzun dönem migren ağrısı çeken hastalarda, nöbet sıklığını azalttığını göstermiştir. Feverfew üzerinde yapılan çalışmalar, migren ağrılarını engellediğini, nöbet sayısını %70’e varan oranlarda düşürdüğünü, ağrıyı azalttığını ve ağrı sırasında oluşan bulantıyı kontrol etmede etkili olduğunu göstermiştir.  Ancak  migren ağrısı başladıktan sonra, feverfew’in ağrı üzerinde etkili olduğu söylenemez.

Migrenin, geniş bir çevresel ve biyolojik uyarıcılar vasıtasıyla tetiklenen bazı nörolojik olaylar zinciri sebebiyle oluştuğuna inanılır. Pıhtılaşmayla ilişkili olan kandaki renksiz maddeler trombositlerin, migren başlangıcından önce fazlaca birikmesi ve sürekli serotonin salgılaması, kan damarlarının genişlemesine sebep olur. Genişlemiş damarlar, etrafindaki sinirleri gererek, sinirlerin artmış arteriyal enflamasyona sebep olacak kimyasal salgılamasına neden olur. Feverfew’in partenolid denen aktif bileşiği bir çok tıbbi bitkide vardır ve geleneksel tıpta kullanılır. Partenolidler, vücuttaki kan damarlarını genişleterek migreni oluşturan enflamasyona sebep olan maddeleri bloke ederler. 1983 yılında, E. Stewart Johnson, yaygın terapiye yanıt vermeyen 300 hasta üzerinde feverfew ile bir çalışma yaptı. Çalışma grubunun %70’i migren nöbeti sayılarında ve ağrıda azalma yaşayarak bu bitkiye  pozitif yanıt verdi.

Romatoid Artrit

Bazı laboratuar testleri feverfew’in enflamasyonu düşürdüğünü gösterdiğinden, romatoid artrit için potansiyel bir terapi olarak önerilmiştir. Dr. T. Tomita önderliğindeki Japon çalışma, feverfew’in aktif bileşeni partenolidin, hayvan denekler üzerinde, eklem harabiyeti şiddetini ve enflamasyonu iyileştirdiğini ortaya koymuştur. Araştırmacılar, feverfew’in, enflamasyonda etkin olan NfkappaB proteininin aktivasyonunu engellediğini tespit etmişlerdir. Partenolid, NfkappaB’ya karşı test edildiğinde, enflamatuar proteinin aktivitesini engelleme becerisi göstermiş, artritik eklem harabiyeti şiddetini azaltmıştır. Çalışmanın sonuçları, Nisan 2009’da Japanese Journal of Clinical Immunology’de yayınlanmıştır.

Dozaj

Kapsül, tablet ve likit ekstreler gibi feverfew takviyelerini yapmak için kuru yapraklar, kökler ve çiçekler kullanılır. Standartize % 0.2-0.4 partenolid içerikli takviyeden 100-300 mg – günde 4 kez kullanımı öneriliyor. Feverfew takviyelerinin, en azından %0.2 oranında partenolid içermesi gerekir.

Yan Etkileri Var mı?

Hem taze yaprak, hem de kapsül kullanımındaki en yaygın yan etki belirtisi ağız ve dil ülserasyonudur. Bunu gastrik sorunlar izleyebilir. Duyarlı kişilerde gümüşdüğme yüzünden hava kaynaklı dermatitis vakaları rapor edilmiştir, sonrasındaki analizler ise, partenolid’in alerjik olabileceğini göstermiştir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Feverfew ve Migren” üzerine bir yorum

  1. Bu bitki taze veya kuru halde kullanılmak istense nasıl kullanılabilir? Çay gibi su içersinde çözülsesi aynı faydayı sağlarmı?

Yorum yapın

css.php