Lenf Bezi Nedir? Lenf bezleri vücutta yaygın olarak bulunan küçük oluşumlardır. Lenf damarları üzerinde bulunurlar. Dokularla damarlar arasında besin maddelerini ve atıkları taşıyan lenfatik sistemin bir parçası olan lenf bezleri; akmakta olan lenf sıvısını süzmek, akyuvarlar tarafından tahrip edilmiş mikropları ve yabancı maddeleri ayıklamak gibi işlevlere sahiptirler. Lenf sisteminin atıkları temizleyici fonksiyonu olmasaydı, dokular arasında biriken zararlı atıklar nedeniyle insan 2-2,5 saat içinde hayatını kaybederdi.
Lenf bezleri tek başlarına veya gruplar halinde bulunup, pirinç tanesinden zeytin büyüklüğüne kadar farklı boyutlarda olabilir. Tüm vücutta yaklaşık 600 kadar lenf bezi bulunur.
Tüm vücuda yayılmış olan lenf bezleri yüzeysel ve derin olmak üzere ikiye ayrılır. Yüzeyseller boyun, koltuk altı ve kasık bölgesinde, derin olanlar ise, göğüs duvarı ve karın bölgesindedir.
Üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası çene altı ve boyun bölgesindeki lenf bezleri büyüyebilir ve tedaviyle veya birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolur. Vücudun herhangi bir yerinde geçirilmiş enfeksiyona bağlı küçük lenf bezleri elle hissedilebilir ve büyüklüğü 1 santimden küçüktür. Daha önce bilinen bir sebep olmadan 1 santim veya daha büyük çapta lenf bezi büyümesi tespit edilirse mutlaka incelenmesi gerekir. Özellikle köprücük kemiği üzerinde tespit edilen her lenf bezi, büyüklüğüne bakılmaksızın araştırılması gerekir. Köprücük kemiği üzerindeki bölgede büyüyen lenf bezleri akciğer, boyun, meme ve karın organlarındaki enfeksiyon veya tümör sebebiyle büyür.
Her lenf bezi büyümesi (lenfadenopati) korkulacak bir durum değildir. Çocuklarda sıklıkla enfeksiyonlar ön plandadır. Diş apse yaptığında çene altında şişen bezeler ya da bademcik enfeksiyonuna bağlı büyüyen bezeler bir süre sonra kendiliğinden ortadan kaybolurlar.
Lenf Bezleri Neden Şişer?
• Şişmiş bezeler genellikle bölgesel bir enfeksiyonun neticesinde ortaya çıkarlar. Bunun sebebi içerisindeki lenfosit- antikor sayısının artmasıdır. Bakteri, virüs, parazit, mantar gibi etkenler kan yoluyla yayılarak tüm vücutta hastalık oluşturarak lenf bezlerini etkilerler ya da bölgesel olarak doğrudan lenf bezlerinin hastalanmasına yol açarlar.
• Enfeksiyoz mononükleoz, kızamıkçık, kızamık, enterovirüsler, adenovirüs, sitomegalovirüs, suçiçeği gibi viral enfeksiyonlar çocuklarda boyun bölgesindeki lenf bezi büyümelerinden en çok sorumlu olan etkenlerdir.
• Bakteri enfeksiyonları arasında bademcik iltihaplarına da yol açan streptokoklar başta olmak üzere, stafilokoklar, difteri, tifo, brusella, tüberküloz, mikobakteri, sifiliz gibi durumlar sayılabilir.
• Sıtma, kedi tırmığı, kene ısırığı hastalıkları ve mantar hastalıkları da diğer lenf bezi hastalığına yol açan enfeksiyonlardır. BCG aşısı gibi aşı reaksiyonları, böcek sokmaları, dermatitler, hidantoin, penisilin, tetrasiklin, aspirin, epilepsi tedavisinde kullanılan fenitoin, yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan kaptopril grubu ilaçlar lenf bezlerinin büyümesine yol açabilir.
• Orta ve dış kulaktaki enfeksiyonlar, lenf bezlerinin şişmesine ve ateşlenmeye yol açar.
• Bezelerin şişmesiyle görülen toxoplazma hastalığına kedi, köpek gibi hayvanların dışkısından insanlara bulaşan bir mikrop sebep olur. Ayrıca yüksek ateş ve halsizlikte görülür.
• Romatoid artrit ve lupus gibi romatizmal hastalıklar, bazı iç salgı bezi hastalıkları da lenf bezlerini etkiler. Ayrıca lenf bezlerini ilgilendiren en önemli sebep başta lösemi ve lenfomalar olmak üzere çocukluk döneminin diğer doku ve organ kanserleridir.
• Bacak, kasık veya cinsel organlardaki yaralanma ya da enfeksiyonlar kasık lenf bezlerinin büyümesine yol açar.
• El ve koldaki yara ve enfeksiyonlar, koltuk altındaki lenf bezlerinin şişmesine sebep olurlar. Nadiren de olsa olarak meme kanseri ve lenfoma buna neden olabilir.
• Lenf bezlerinde büyüme tüm vücuda da yayılmış olabilir. Yaygın büyümeler sözkonusu olduğunda kanser ve AIDS araştırması yapılır.
• Hızlı seyreden bir kanser türü olan lenfomanın tipik belirtisi büyümüş lenf bezleridir. En çok boyun, kasık ve koltuk altı lenf bezlerini etkiler. Lenf bezleri görünür ve elle tutulur büyüklükte olup genelde ağrısızdır. Boyun, koltuk altı ya da kasıktaki lenf bezlerinden birisi veya birden fazlasının büyümesi ve büyümenin sürmesi, ateş, gece terlemeleri, iştah kaybı, zayıflama, yorgunluk ve kaşıntı gibi belirtiler gösterir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Selamlar kanımda enfexyon çıktı daha sonra antibiyotik tedavisi ve etkili olmadı öksürük boğaz ağrısı daha sonra kasık bölgesinde elle gelir kayısı büyüklüğünde lenf bezlerim şişti koltuk altım ağrıyor tahmin ediyorumki tüm lenf yayıldı yarın doktora gidicem durumum nedir doktor
mrb arkadaşlar boğazımın solunda ve sağında lenf bezi şişlikleri yaklaşık 2.5 yıldır mevut ve geneldede 2-3 ayda bir doktora gidiyorum son zamanlardada aşırı yorgunluk hissediyorum tüm vucudumda ama hala bişy çıkmadı… bişyin yok diolar nolacak merak ediorum sonunu haftaya bidaha gidiorum bu kez dahiliyeye değil ortapediye gidicem yorgunluk için..
Bahar saya göğüs hastalıklarına gidip muayene olmalı ve nefes ve alerji testi yaptırmanız gerekiyor
Arkadaşlar benimde kasıklarımda koltuk altında ve de boynumda lenf bezlerinin büyümesi görüldü yarın doktora cıkıcam lenf bezlerinin aynı anda büyümesinin tek sebebi kanser mi ?
Merhaba benim kizim 25 haftalik dogdu 770 gr di suan 3 yasinda butun kis boyunca oksuruyor ve hep buhar almak zorunda bir gun aniden oksurugu siddetlendi ve yuzunde siskinlik. Olustu acile gittik lef bezlerinin sistigini solediler ondam 1 hft oncede kulaklari iltaplanmisti tam gecmedigi icin lefbezleri sismis kizima suana kadar cok tstler yapilti oksuruknicin ama hic bisey bulamadilar ve burnunda ette bardi onuda aldirdik ama halen oksuruyo ne yapmam.lazim baska bana ne onerirsiniz.
İyi Günler Ben yaklaşık 6 senedir futbol oynuyorum . kasık bölgemde şişikler çııktıgını farkettim masörüm doktora görünmemi istedi göründüm ve bana biyopsi dedi . ben yaptırmadım çünkü masör istemedi. Şimdi halen uğraşıyorum eskiden ağrı yapmıyodular şimdi yapmaya başladılar top oynarken koşarken yürürken bir kalp gibi o şişikler atıyorlar ve beni erken yoruyorlar bunu tedavisi acaba nedir ?
dün akşam birden bire 4yaşındaki oğlumun kulağının altında şişlikler gördüm yaklaşık her ikiside 2santimden büyük doktora götürtüm lenf bezlerinde büyüme olduğunu söyle di ve ultra son çekilmesini tavsiye etti ve ben edişeleniyorum çektirmelimiyim tavsiye edermisiniz neden bir gecede böyle birşey olmuş olabilir ağrı yok ateş yok beni bilgilendirirmisiniz rica ediyorum
Merhaba ben 2009 yılında köyde kedi tarafından tırmalandım. Aradan 1 ay geçmedi
Sol elimden tırmalamıştı bu arada , sol koltuk altımda bir ağrı başladı. Elle hissedileliyordu.
Ağrı şiddetlenince doktora gittim. Lenf bezim şişmişti. Test olmam gerekiyordu
Bunun için iğne sokup doku örneği alacaklardı ama yaptırmadım. Özel bir hastaneye gittim pet cihazına girip ameliyatla mikrop kapan lenf bezlerini aldılar. 10 yıllık bir süreç verdiler kesin iyileşmem için.
Sonuç siz siz olun mikroplardan uzak durun. Masum görünen kedi yavruları bile mikrop taşıyor.
benıde boynum da ağrılı bir şişlik var 4 gündür.kan tahlılı temız cıktı.ama annem lenf bezı kanserini yeni yendi.ve bende bu korkuyla tedırgınım.augmentın 1000 mg kullanıyom umarım ,sebebı enfeksıyondur.tehlıke yarattını nasıl anlayabılırız
bugun boynumda büyük bir şişlik farkettim. Ele geliyor ve agrı yapıyor. Benim guatrm var ve bunun kanser olmasndan korkuyorum. Size nedir?
merhaba ben tolga size önemli bir soru soracağım yasım 20 lenf bezlerım buyumeye baslamıs 12 cm olmus koltuk altındakılar tomografı ıle cıktı kanserden süpelınıyorum ve bende antı hıv pazıtıfım konser olma ıhtamalım nedır