B12 Vitamini Nedir? B12 vitamini suda eriyen bir vitamindir, fakat diğer suda eriyen besinlerden farklı olarak karaciğerde, böbreklerde ve diğer vücut dokularında depolanır. Kobalt minerali içerir ve dolayısıyla kobalamin olarak da bilinir.
Özellikle vejetaryenler ve yaşlılar b 12 vitamin eksikliği riski altında olduklarından, hakkında öğrenilebileceğiniz ne varsa öğrenmek ve takviye alırken göz önünde bulundurmak özellikle önemlidir.
B12 vitamini genellikle bitki besin kaynaklarında mevcut değildir ve vejetaryenlerin diyetlerinde yeteri kadar tüketmemeleri olasıdır. Aynı zamanda kobalamin düzeyleri yaşla düştüğünden, yaşlı insanlar olası eksiklik belirtilerini kendilerinde izlemelidirler. Mamafih, yaşlılardaki eksiklikler genellikle beslenme eksikliğinden değil vitaminin uygun olmayan emiliminden kaynaklanır.
Vücut depoları tükendikten sonra nörolojik değişiklikler kansızlık belirtilerinden önce meydana gelir. Bacaklarda güçsüzlük, el ayak uçarında uyuşma, karıncalanma, algılama proplemleri, unutkanlık ve depresyon görülür.
B12 vitamin eksikliği belirtileri vücut rezervleri tamamen tükeninceye kadar kendilerini beş veya altı yıl belli etmeyebileceklerinden dolayı, B 12 vitamin takviyesi almayı her zaman göz önünde bulundurmak anlam kazanır. Eğer yeterli miktarda tükettiğinizden emin değilseniz kan testi yaptırabilirsiniz.
B12 Vitamininin Faydaları Nelerdir ?
• Cobalamin alyuvarların oluşumunda folik asitle birlikte çalışır ve böylelikle kansızlığı önler. B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Vücudda gerektiği kadar b12 yoksa makrositer anemi meydana gelir.
• B 12 vitamini homosistein düzeylerini düşürmede kullanılabilir – bu maddenin yüksek düzeyleri olası kalp hastalığına işaret edebilir, yani olası bir kalp hastası adayı iseniz, homosistein düzeylerinizi normale döndürmeye yardımcı olmak için B6, B12 vitaminleri ile folik asit (B9) bileşimlerini kullanabilirsiniz.
• Bu vitamin sağlıklı sinir sistemi muhafazası için gereklidir. Uzun sureli eksikliği, eğer tedavisiz kalırsa, geri dönülemez nörolojik hasarlara neden olabilir.
• İlaveten, vücut besinlerin emilimi ve uygun hazım için de bu vitamine ihtiyaç duyar. Aynı zamanda hafızayı ve konsantrasyonu da geliştirmeye yardım etmesi ve rahat bir uyku sağlaması da B12 vitamini faydaları arasındadır.
• B12 eksikliği ciddi zihinsel sorunlara yol açar. Kansızlık görülür. El ve ayaklarda uyuşmaya sebep olması da B12 vitamini eksikliği ile ortaya çıkabilecek bir sorundur.
B12 Vitamini Nelerde Bulunur ?
Karaciğer, böbrek, sığır eti, yumurta, süt, peynir ve balık B12 vitamini içeren besinler arasındadır. Mayalı soya ürünleri ve deniz yosunu da b12 vitamini bulunan yiyecekler arasındadır. Fakat miktarı gerekenden çok daha azdır. İlaveten, bu gıdalardaki kobalamin şekli vücut için en uygunu olmayabilir. B12 vitamini bitkisel yiyeceklerde bulunmaz. Vejetaryenlerde b12 vitamin eksikliği sık görülen bir durumdur.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Çok dogru antıbıyotk çok kullanan biri olarak hayatım karardı ayaga kalkamıyorum bagişikllgm çöktü d vitamin b vitamini folik asit hepsi düşmüş bunlar çok önemli vitaminlermiş dvitamini 50 li b vitamini 800 olmalıymiş saglıklı yaşiyoruzu takip edin Instagram dan Google yazınca da çıkıyor Facebook tan da takip edin inanılmaz bilgiler var
Karamsarlık olur
Ayak altı aksamlari sizliyor nedeni ne olabilir saygilarimla
B12 eksikligi olunca sirt bolgesinde ateslenme olurmu
Sadece et değil,hiçbir hayfansal gıdaları tüketmiyorum(yumurta,bal,süt vs..) Yani Vegan’ım.Sıkı Vejetaryen gibi.Et,süt,yumurta,bal ve ürünlerini tüketmiyorum.B12 takviyesi de almıyorum ve 6ayda bir kan testiye B12me baktırıyorum ve B12m normal.B12 sadece ette değil,ceviz,kurufasülye,nohut,semizotu gibi birçok bitkisel gidalarda da nevcut.Araştırın derim.Ayrıca Amerika’da yapılan araştırmaya göre et yiyen kesimde ,Vejetaryen ve vagan kesime göre daha fazla B12 yetmezliği olduğu saptanmıştır.İyi araştırın.
Bence hastane iyidir ama gitmek istemiyorsanız,uzmanların siteleri var ücretsiz soru sorabiliyorsunuz.Oradan yardımcı olurlar mesela: “www.doktorsitesi.com” bu siteye üye olun bölümlerine göre uzmanlar var onlara sorabiliyorsunuz onlara sorun daha kaliteli cevaplar alırsınız.
Antibiyotikler yerinde ve zamaninda miktarina dikkat edilirse yararlidir ama mumkunse kullanmamak gerekir. Bagisiklik sistemini yoruyor, azaltiyor. C vitaminiyle beraber almak iyidir ve beslenmeye dikkat etmek gerekir. Behcet hastaligi hemen iki ucukla beliren bir durum degildir o nedenle kaygilanmayiniz. Size tavsiye edecegim sey dislerinizi tedavi ettirin. Mersindeyseniz Akdeniz hastanesindeki Dr Osman Hayri Gur’u tavsiye ederim. Ozel tabii ama deger. Hepinize gecmis olsun. Ben cok cektim ama simdi beslenmeme ve egsersizlerime dikkat ediyorum. Stressiz bir hayat en iyi tedavi…
Diş çektirmem gerekti, dişimin kötü tepki vermemesi için antibiyotik almam gerekti. Apse varmış. Şu an antibiyotiği içiyorum ama başladığım günden beri ağzımda çeşitli yerlerde çokça aft çıkar oldu. İnternette behçet hastalığı falan yazıyor bazı yerlerde korktum, hastaneye de gitmek istemiyorum nihayetinde her gittiğinde bi hastalık çıkarıyorlar yok kulak çınlaması yok gözlerin 0.000000000000001 derece bozuk bilmem ne… Antibiyotik aft çıkarma gibi bir yan etki yapmaz dedi doktor ama internette “İbrahim” bunun aksini yazmış. Bende b bitamini eksik, ne kadar alsam da eksik kalıyor. Sorun ne behçet sendromu ile alakası olabilir mi :S
antibiyotik kullananlar varsa agızda aft daha çok olur çünkü antibiyotik vucutta B ve K vitamini üretimini durdurur bu yüzden zorda olmadıkça antibiyotik kullanmayın yada doktardan bve k vitamini ilacı isteyin …….